Equestrian Body Balancing

Servicepartners

Ge inte upp drömmen om att rida i harmoni även om din häst känns som en cykel med enbart handbroms fram..

 

Allt hänger ihop. En häst som du upplever som framtung, het eller trög, slingrig eller svår att sadla.. Hästens kropp saknar liksidighet och balans.

Den kan både hoppas och ridas i dressyr med fina resultat. Men din känsla är inte som du önskade att den skulle vara.

 

På bilden ser ni hästen piaffera med nosen framåt, frambenen i lod, framdelen ovanför bakdelen. Den kan piaffera länge, långsamt och utan att rycka upp benen eller falla ner på bogarna med frambenen instuckna bakom sig..

Men varför ser vi det så sällan?

 

Hästar idag avlas på sin kapacitet. De kan hoppa 160 nästan stillastånde. De kan sväva fram över marken i magisk harmoni, redan som unghästar.

Men vad händer när vi sätter oss upp?

Överrörliga unga hästar saknar stabilitet. Precis som en dansare behöver de lära sig att kontrollera sin kropp med coreträning, där rörelsen balanserar från rörelse-centrum. Ju fortare hästen går framåt, ju mindre balans har den möjlighet att öva. Just därför är det svårt att rida och röra sig långsamt. Det kräver övning och koordination.

 

Slingrar sig din häst?

Skritta i slowmotion utan tryck i tygeln, så märker du hur hästen glider ut åt båda sidor. Det är just rörelsen utåt som är problemet. Hästen sjunker från sida till sida när den rör sig. Kraften försvinner utåt sidorna för att den saknar stabiliserande muskulatur under dina ben, runt bålen.( Bålens muskler tränar du i långsamma skolor, utan tryck i bettet.)

Men när hästen vinglar så rider vi fortare för att rikta kraften och ökar trycket i tygeln för att hålla allt på linje. Problemet är att när trycket i tygeln ökar, så trycks kotpelaren i nacken nedåt vid manken och framdelen sjunker ner mellan bogarna. I det läget ökar vi ofta trycket med skänkeln och försöker rida upp hästen genom att få den att ta längre kliv in under sig. Det i sin tur leder till att hästen förlorar förmåga att bromsa upp med sin bakdel och bära upp över ryggen. All kraft fortsätter framåt nedåt. Du rider med hästen i handen. Istället för hästen i egen balans.

Hur bär hästen rätt?

För att bära upp, måste hovarna vara i marken en aning längre och bromsfasen måste hästen själv hantera. Det kräver att hästen själv bromsar upp med bakdel och rygg, med stöd av magen. Så som den gör när den själv springer i en nedförsbacke. Men med oss drivande och dragande i tygeln, så får vi bara påskjut framåt. Ingen bromsfas... Vi rider med främre handbromsen i och gas bak. Gravitationen gör vår häst till en plog fram och inget hjälper. Det krävs små korta långsamma steg med mjuk hand vilket låter hästen bygga en egen bakbroms och egen balans, med oss på ryggen. Det ser löjligt ut att skritta i slowmotion. Men alla som varit på gym, vet att vissa muskler bara kan nås av enkla små löjligt exakta rörelser. Hästens bål är just den där balansbollen som ska rulla rakt utan att stöttas av ben som sätts ner på sidorna...

Vad är det vi lär hästen när vi:

 

Rider fort framåt? Att fart kan ersätta balans. Allt kan lösas med lite högre fart. Ända tills det inte går, då använder man frambromsen.

Spänner in? Attt hänga på tygeln och/ eller spänna sig så man passar in i ramen man blivit satt i, utan att det gör ont eller tappa balansen helt. Man kan böja in nosen för att undvika ont i munnen..(så att halsen trycks ner framför manken.) Då funkar i alla fall frambromsen fram..

 

Tyvärr så motverkar våra system ofta hästens förmåga att själv utveckla sin balans, bärighet och förmåga att bära ryttaren på ett för den själv, hållbart sätt.

Bara de redan balanserade individerna kan hantera dessa system, om de dessutom rids av känsliga ryttare med god balans, känsla och intuition. Att skapa balans i en oliksidig oblanserad häst kräver ca 3månaders intesivt ombalanseringsarbete. När man väl lärt sig det, så har man kunskapen och verktygen med sig under resten av hästens karriär.

 

Vetenskapen och praktik

De vetenskapliga kunskaperna om hästens rörelsemekanik bygger på forskning som tyvärr inte är så kända, då de går stick i stäv med vad vi vill veta och vad som är etablerat som rätt kunskap. Vi vill tro att hästen skall stretchas, böjas, gymnastieras med huvud och hals i olika riktningar. Att bakbenen lyfter framdelen genom att kliva in under gjordläget. det har vi ju alla fått veta och praktiserat.

Men..

Studier visar hur ryggmusklernas infästning på ryggraden, för kraften från bakbenen framåt via ryggen. och att mages muskulatur / ett par cm tjock) inte alls har fårmåga att spänna upp ryggen. då den varken är stark nog, eller då bakre delen av ryggen bakom 16.e kotan är alldeles för orörlig.

Ryggen ska tvärt emot vad som hävdas, vara en stabiliserande faktor som tillåter hästen att röra sig fort utan att tappa krafen utåt sidorna, när den rör benen. Ryggraden svingar inte. Den transporterar kraften kota för kota medan ryggmusklerna balanserar varje steg genom att spänna sig exakt så mycket som behövs för att:

minska kroppens riktning i sidled, då svänger i sidled steg för steg.

reglera farten

motverka gravitationen.

De ryggkotor som är rörliga i någon mån, sitter vi på.

Vid dessa kotor fäster även bröstkorgen. Forskningen visar att dessa kotor rör sig genom att rotera tillsammans. Här ligger hästens rörelsecentrum. När de roterar åt ett håll, så följer bröstkorgen med. Dvs om de lutar lite utåt när du svänger till tex vänster. Då sitter du på en bröstkorg som är lägre på utsidan och du åker utåt, vilket får dig att böja dig inåt.

Hästen försöker själv kompensera för detta genom att vrida hals, huvud och bakdel åt det vi upplever som fel håll. ( spänningar som behandlas är hästens kompensation för att skydda sig i sin obalans.)

Som ryttare känner vi att bogen skjuts innåt och att yttre bakben är utanför.

Vi försöker då rakrikta.. Mellan skänkel och tygel. Hästen kan bli visuellt rak, dvs spårar. Men med otrolig anspänning i kroppen, eftersom vår korrigering hindrar hästen från att kompensera för sin snedhet i bröstkorgen och istället ökar den.

Ryttaren som istället påverkar hästen med sin vikt och överskänkel, får ryggrad och bröstkorg att bli centrerade och följa med i rörelseriktningen. När hästens rörelsecentrum, blir balancerat, så behöver hästen inte längre böja sig i hals eller bakdel.

 

Hur upptäcker du om den häst är sned/ roterad ?

  • Om ni provat att lägga på sadel på en häst och sett att det klämmer vid ena sidan av manken och inte den andra.
  • sadeln glider snett
  • den inte ligger an på ena sidan.
  • Om ni ser att ryggen ser lägre ut framtill på ena sidan.
  • Om ena frambenet alltid är längre bak och bogarna ser ojämna ut i höjd och position.
  • Om ena hoven alltid är smalare.
  • Om hästen alltid hänger mot samma bog.

Då är hästen roterad åt den sida där ryggen är lägre. Och alla vanliga rakriktningsmetoder kommer att leda till mer spänning. Så länge du inte har en tränare med mycket goda kunskaper om hur hästens hals, rygg, och bakdel samverkar. tränare som tex gått kursen vertikal balanserad ridning.

 

Tips at testa Om du nu lagt på sadeln och den trycker på ena sidan av manken.

Se på hur din häst har halsen och huvudet. Sväng huvudet åt andra hållet och känn. Halsens läge påverkar tornutskotten i ryggen och manken. När halsen är åt ett håll, så går tornutskotten åt andra hållet, så länge hästen inte lyckats lyfta och balansera sig. Vilket den inte kan så länge tornutskotten är roterade åt ett håll. Din häst förblir låg fram och hög bak. Den kan inte bromsa med sin bakdel, utan bromsar bara med framdelen som en cykel som bara har handbroms fram.

 

Om du vill testa och börja förbättre din hästs balans redan idag, så kan det vara den billigaste och mest verksamma åtgärd du har gjort. I USA har man rehabiliterat hästar som varit redo för slakt vid 17 års ålder, till att gå dressyr i GP rörelser fortfarande vid 26 års ålder. Det kanske inte är vad du siktar på. Men ge inte upp drömmen om en mer ridbar, villig och frisk häst, innan du låtit hästen själv visa vad den egntligen har svårt för och provat att återställa balansen.

 

 
 
 

Till vänster, häst som är i extrem obalans framåt.

se underhals, halsens hållning, mankens höjd, frambenens position, ländyrggen och korset.

 

Bild till höger. 1 vecka senare efter att hästen blivit ledd 10- 15 minuter dagligen. Halsens position, manke, ländrygg kors och uttryck.

Vad är problemet??

 

Du har en häst som inte riktigt kommer dit du tänkt dig. Du har tagit hjälp av duktiga tränare, veterinärer, hovslagare, alternativa terapier och en handfull metoder...

 

Jag har gjort det också.

Under 20 år har jag testat det mesta både i och utanför boxen. Sökt den röda tråden. 

När man gillar att ta sig an hästar som är lite svårare att få ordning på, och har tillgång till bra sadlar, duktiga massörer, skickliga veterinärer, och en handfull väldigt skickliga tränare. Då borde det gå..

Men de oliksidiga hästarna fortsatte att ställa mig inför knepiga frågor. Trots 3 olika metoder för att räta ut dem, så var jag inte säker på att någon av dem nådde målet långsiktigt. Jag behövde en orsaksanalys. Varför är så många hästar så oliksidiga. Är det genetiskt praktiskt, eller är det oss ryttare..

Jag ville fördjupa mig där det fanns vetenskap och praktik med långsiktiga bevisade resultat.

Men allt de sa gick stick i stäv med vad både du och jag har lärt oss.

Mycket av det jag lärt mig skulle bort. Ingen kontroll på hästens huvudposition, inget lång och låg. Ingen högre fart framåt, mellan skänkel och hand.

Min resa fortsätter, med ständigt nya insikter.. Här är kortversionen, som du kanske kan visualisera..

 

Hästen har tre delar.

Mittendelen, är den vi sitter på. Den transporterar kraften framåt, håller ihop, så att rörelserna inte blir för mycket utåt sidorna, och bromsar upp, så att framdelen kan lyfta sig och vända. En överrörlig rygg, betyder tappad kraft åt sidorna när frambenen är på väg nedåt.

Framdelen sjunker lätt ner mellan bogbladen om nosen dras in. för i detta läge så trycks halskotpelaren ner mellan bogarna och framdelen sänker sig. Hästen blir som en cykel som bara har handbroms på framhjulet. Den dyker varje gång man bromsar.

Fysiskt syns det på musklerna i rygg och bål på oliksidighet och på bogarna.

 

Bakdelen har två motorer som reglerar kraften både genom att bromsa i isättningsfasen, balansera genom muskler och rygg och skjuta på genom ryggen. Ofta saknas bromsen då vi inte vet hur den ska utvecklas och därför rider för fort. Fysiskt syns det på vilka muskler som är utvecklade i bakdel och länd.

 

Halsen balanserar upp den kraft som kommer från bakdelen via mittendelen, och är som ett bakvänt roder. Allt den gör påverkas av sådant som redan hänt.Via Munnen kan du känna vad som har hänt. Om du måste ombalansera så är det för att hästen inte själv klarar att bromsa upp, sänka sig bak. Den har då bakdelens högsta punkt högre än manken. Alla vet att dragsters stoppas med ballong.. Du har ingen sådan, utan bara ett bett. Fysiskt syns problemet via underhals, smal hals vid bogarna med kraftiga muskler fram på halsen, samt på dipp framför manken och bakom manken.

Equestrian body balancing( EBB)

maria på EBB analyserar bilder och även film av din häst.

Rådgivning finns tillgängligt via samtal med dig om hur hästen beter sig vid ridning i olika situationer.

 

Vi erbjuder analys, rådgivning och övningar för att rehabilitera sneda, skadade och svårridna hästar.

Även rörelseanalys och rådgivning vid tex köp av häst.

 

Vi erbjuder även utbildning av sadelprovare & Clinics för olika yrkesgrupper och ryttare. se ekipage optimering på ergox2.com

 

Priser på kurser kan fås via offert efter diskussion om innehåll, längd och antal deltagare.

 

Pris för rådgivning

Grundpris 400 kr +moms.

Det omfattar genomgång av bild som du sänt.

Beskrivning av nuläget.

Diskussion om vilka åtgärder som du gjort, och råd om vilka första steg du kan ta för att ta reda på hur din hästs balans är och genast börja förbättra den.

Analys via film eller besök, och med uppföljande träningsprogram och diskssuion och nya bilder kan köpas i paket för 2500 kr för 5 veckor.

Att lämna häst till tränare som inleder ombalanseringen och sedan lär dig är möjligt i Skåneområdet.

Rådgivning kan köpas via swish eller bank inbetalning, samt kort på ergox2 hemsida i butiken

info@ridin.se  

tel: 070 729 60 80,