Hästtyper guide & mått

Hästar har olika form och överlinje

Du påverkar ridbarheten så fort du lägger på sadeln.

Hästare är korta eller långa, breda eller smala, har höga och låga mankar.

De kan vara överbyggda eller högställda, svängda eller raka.

 

 

 

 

Hästguiden för överlinjer:

Hästar kan kombinera flera av kriterierna här under.

 

Hästar med mycket manke:

Behov: att ha en sadel som har rätt typ av framvalv (höjd, vinkel längd.) så att den inte blir liggande med kläm på manken, varken på sidorna eller under stigbygelkrampan. Gjordläge längre bak än vad normala sadlar är gjorda för.

Vanliga problem: för kort eller lågt framvalv, så att sadeln ligger i bakåtlut. Man lägger då ofta pad baktill och skapar på så sätt kläm runt manken.

Symtom. Hästen är irriterad när man sadlar. Sadeln åker bakåt och tippar sen gärna fram. Hästen får ont i ryggen om sadeln lutar och trycker bak / ont runt manken om man lyfter den bak med pad. Den slår gärna med bakben och blir ofta het och svår att reglera.

 

 

Hästar med kort eller liten manke:

Behov. sadel med rätt längd på framvalv, så att sadeln inte blir liggande uppe på bogarna eller sätter ryttaren för långt bak på ryggen.

Vanliga problem. sadeln har för långt framvalv som placerar både ryttaren och sadeln fel.

Symtom. Sadeln ligger på bogarna, och hästen puttar den ofta bakåt. Om man försöker lägga den bakom bogarna, glider den fram.. Ryttaren sitter för långt bak på hästen och hästen vill inte arbeta i form och springer mer än den bär. Sadeln glider lätt fram eller bak. Det är svårt att finna rätt balans för både häst och ryttare.

 

 

Hästar med kort rygg:

Liknande som hästar med kort manke ovan.

Behov Kort avstånd till sittpunkten så att ryttaren inte sitter för långt bak och så att sadeln inte trycks fram över bogarna.

Problem: att hitta en sadel med rätt sittpunkt. ( Se på kort manke.) se www. ergox2.com

Symtom: Ridbarhet. springer eller är trög. Balansproblem och stelhet i sidor och bogar. Kan slå med bakben, vill inte kliva in under och böja i hasen med vikt på.

 

 

 

Hästar med svank

Behov: Sadeln behöver ha lägsta punkten i bommen under ryttaren, så att den inte ligger på bara fram och bak.

Vanliga problem: De flesta sadlar är relativt raka och de som är böjda har inte alltid svängen på rätt ställe. De svänger för sent, och ger t precis bakom ryttaren.

Symtom: Hästen får ömhet i ryggen, slår eller surar, springer ifrån.

Ryttaren har svårt att få sadeln att ligga rätt, och sitter då inte heller rätt.

 

 

 

Hästar som är överbyggda

Behov En överbyggd häst behöver en sadel som varken tryckler bak eller fram, och som låter ryttaren sitt på exakt rätt punkt, så att hästen kan lyfta sin framdel i arbetet, och inte får kläm varken runt manke, bogar, eller bak.

Problem Den överbyggda hästen har en kort plats för ryttaren att sitta på. Om den inte lyfter sig fram så blir den en dragster i framvikt.

Symtom En häst som har en sadel som klämmer båda bak och fram, eller som belastar bara en aning fel, får svårt att bära sig. Det sliter oerhört på sina framben och rygg.

Kissing spines och kotor, liksom bakknän kan då bli ett problem på kort tid; då den redan har en skarp vinkel som kan tyda på täta tornutskott.

Den blir svår att reglera och många av dessa hästar betslas upp och får munproblem helt i onödan. Hästen behöver lära sig att balansera sin kropp.

 

 

Hästar med rak rygg

Behov Hästen behöver en rak bom, men med rätt placering av sittpunkt och rätt form på framvalvet.

Problem Många hästar har rak rygg för att de är spända. Då är det svårt att finna rätt sadel, innan orsaken är löst.. Många raka sadlar har sittpunkten för långt bak, då man luras att tro att man kan sitta långt bak på en lång rak rygg.

Symtom. Hästen känns spänd i ryggen, och det märks både vid sadling och ridning.

Att få hästen att slappna av och arbeta i form och svänga med eftergift är svårt.

Hästen blir trög eller springer ifrån.

 

 

 

Hästar med lång rygg

se även hästar med rak rygg.

Problem att finna sadel som tar hänsyn till att en lång rygg kan vara svag, och inte orkar bära upp ryttaren så långt bak, som de flesta sadlar som passar på en lång rygg placerar ryttaren.

Symtom. Ridbarheten, munnen, rygg, bogar, bäcken och bakknän.

 

 

 

 

 

 

 

Hästar med stora eller stående bogar

Behov En sadel som inte låser bogarna eller skjuts bakåt.

 

Problem: Man misstar sig lätt att tro att en häst med stående bog har lång manke och gott om plats för ett långt framvalv. Men när bogen roterar bakåt, så får den inte plats. En häst med stora utåtstående bogar får inte heller plats. Båda behöver sadel som inte är för lång fram och som öppnar sig där rörelsen behövs. Ofta behövs en pad för att ger mer plats mellan bog och sadel. Gjordläget är långt bak, och det är svårt att hitta en sadel som låter hästen ha gjorden där manken tar slut.

Symtom Stor skillnad på ridbarhet och kapacitet. Frambenen kommer inte fram tillräckligt. vilket även kortar bakbenens aktion. hästen kan hoppa fyrkantigt eller går i pass. Den är inte loss och mjuk i traven och kan galoppera stötigt. Du känner det i munnen och när du ska böja.

 

 

 

Hästar som är lägre baktill

Behov: en sadel som stöttar upp hela vägen, men som inte sätter ryttaren allt för långt bak.

Problem Hästar med låg rygg, kan ibland bära sig så för att undvika tryck från sadeln, för att bossor, bom och ryttare trycker för långt bak. En sådan häst kan då ändra sig när trycket förändras. Andra hästar har denna form och behöver en sadel som kan kompensera för höjden vid manken, så att den inte lutar bakåt.

Symtom. Arbetar inte med ryggen, eller bakdelen som den

ska. Ont eller spänd i ryggen. Problem med bakknän.

 

 

 

 

OBS Texten på denna sida får ej kopieras för använding på andra sidor eller tryckt material eller utan tillstånd från Equestrian body balancing sweden AB.

Lite om mått på hästar & hur en sadeltekniker behöver jobba.

Måtten för vidden och rygglinjen är bara en riktlinje för dig och provaren.

Om manken är lite högre eller lägre än normalt, så visar en mätning inte alltid korrekt mått.

 

Provaren behöver erfarenhet för att veta hur det hela hänger ihop. Måttet över manken tas bakom bogbladen. ( på bilden vid kanten där hästen är klippt).. Denna häst är som ni ser ojämn vid bogarna, vilket är vanligt.

 

 

Måttet för bredden vid bomsspetsarna på sadeln är bara en tredjedel av passformen. 

Formen längs på rygg och manke är avgörande för hur sadeln ligger och belastar, och hur du sitter.

 

Ibland stämmer inte det främre måttet, med vilken bredd hästen behöver ha. Då den kan vara betydligt bredare under stigbygelkrampan. Det är vanligt på korta breda hästar. Provaren behöver veta mer om sadelns konstruktion för att avgöra vilken storlek hästen behöver.

 

Sittpunkten och distansen från bogbladet är viktig för balans och hästens förmåga att bära.

 

Måttet längs överlinjen tas på riden häst, främre delen läggs. där man mäter hästen runt manken. sen mäts avståndet fram till djupaste punkten på ryggen.

 

 

 

Sadelteknikern ska kunna bedöma flera parametrar.

1. Är din hästs rygg i normal form,, eller är den just nu ett resultat av tex spänning, obalans, sadelproblem eller annat problem?

 

2. Om jag provar en sadel idag, kommer hästen då att kunna svara optimalt på det jag provar, eller kommer den bara att reagera positivt på ett flyttat tryck?

 

3. Är denna hästen inne i en förändringsfas som kommer att ske snabbt eller långsamt?

 

 

Steg 1. För att börja så vill vi göra en snabb analys av din hästs överlinje.

Den hjälper oss att se vilken typ av service du och din häst skulle ha mest nytta av i dagsläget.

På www.ergoX2.com under köpa / boka, kan du sända din bild till oss med dina egna kommentarer runt hur du och din häst fungerar idag.

 

Steg 2. Samtal. Vi kontrollerar överlinjen och om det finns frågor, så föreslår vi ett samtal.

 

steg 3. När vi vet hur hästen och du har det och sadelprovning är aktuell, så sänds din kontakt med bild till en sadeltekniker som bokar en tid med dig.