Kunskap/ provning

Bra att veta innan du provar sadel

När du köper en sadel så gör du din största investering efter hästköpet. En sadeltekniker  arbetar seriöst med ett team  runt sig för att ge dig service före och after köpet.

 

 

Du finner alla våra tekniker och provare under sidan med service.

Innan du bokar provning kommer vi att ställa frågor till dig om hur du upplever din häst, och be om bilder på hela hästen i profil.

 

Du kan boka intresse för provning på www.ergox2.com.

Där kan du beskriva dina behov och bifoga 2 bilder på din häst.

 

 

När vi sedan provar så kommer vi att

undersöka hästens:

  • muskulatur
  • hållning
  • liksidighet
  • sadelläge

 

Allt för att se om det är bara sadeln som behöver ses över, eller om det finns fler saker som påverkar ridbarheten på din häst.

 

Om vi finner andra saker som skulle kunna påverka sadelprovningen så diskuterar vi det med dig och ger råd så att du får en röd linje.

 

Vi kommer att bedöma rygglinjen och mankens form, liksom bredd och sittpunkt. Därefter väljer vi bommar och modeller som kan vara lämplig att prova. Du får vara med och känna under sadeln för att själv få ett hum om vad du behöver ha koll på efter ditt sadelköp.

Om hästens saknar muskulatur i vissa områden, så kommer vi att föreslå olika åtgärder, för att du ska få både bättre utveckling och kunna ha den sadel du köper så länge som möjligt utan att ändra eller byta den.

 

Därefter är det dags att rida.

Ridning sker först i skritt en stund och med lite böjning och förflyttning. Därefter i trav och galopp.

Vi bedömer hästens rörelsemönster, steglängd, bog och has röörselsesr, halsens och manken hållning. Din sits, upplevd ridbarhet mm.

 

När vi kommit fram till en fungerande modell, så går vi igenom vilka storlekar, mått, färg, läder vidd mm som skall tas med i din order.

Hästen kan även mätas om vi är tveksamma på vidden.

 

 

Förr i tiden köpte man sadel som skulle passa resten av hästens liv. Idag vet vi att hästar växer och förändrar sin form när vi tränar dem. Dessutom vet vi att det inte bara är bomvidden eller att sadeln ligger i våg som är viktigt. Belastningens position på ryggen påverkar balans och rörelser. Hästen måste få säga sitt och reagera på var vi sitter och hur trycket fördelas.

 

Bilderna. översta bilden: hästen har ett djupt kort sadelläge.

Nedre bilden visar en annan vanligt förekommande sak, att hästens bogar är osymteriska, och då skapar problem med att få sadeln att ligga rakt.

 

Om du vet att hästen kommer att växa och förändras, så tjänar du på att köpa sadeln av ett företag som byter in din sadel och provar ut en ny. Dessutom tjänar du på att träffa en utprovare som kan se vad som är på gång och kanske göra en sadel som med något hjälpmedel kan fungera nu och bli perfekt när hästen kommit i form. Om hästen haft en dålig sadel och inte kunnat röra sig fullt ut, så kommer den att sätta nya muskler. Ibland blir även erfarna utprovare förvånade över hur stora förändringar en häst kan genomgå. Ofta kommer en duktigt utprovare att råda dig till anna åtgärd innan sadel kan provas ut på ett rättvisande sätt.

 

Lycka till!/ Maria Hallring

  1. Måtten är bara en riktlinje, men om manken är lite högre eller lägre än normalt, så visar en mätning inte alltid korrket mått. provaren behöver erfarenhet för att veta hur det hela hånger ihop.

 

  1. Måtten för bredden på sadeln är bara en tredjedel av passformen. form längs på rygg och manke behöver tas med för att få rätt form längs rygglinjen.

 

  1. Sittpunkten och distansen dit från bogbladet är viktig för balans och hästens förmåga att bära.

 

  1. Hästen kanske har smärta av gamla sadel, då är ryggen ofta annorlunda i formen och hinner förändra sig innan nya sadeln kommer. Om ombudet vet det, så kan man undvika onödiga överaskningar.

 

  1. Oliksidighet är mer regel än undantag. Hästens bogar är sällan på samma nivå. det medför visst arbete för både dig och provaren att få kontroll över.

 

 

Mäta hästen

Här är en måtttabell., skriv ut. lägg måttet på angivna start punkter rita, av fota, sänd fotot till oss.

Viktiga mått & erfarenhet