Skandinaviska sadeltekniker SKAS

Organisationen Skandinaviska

Sadeltekniker

"SKAS"

har bildats!

Tryggare sadelköp behövs.

 

Vi kommer att verka för det genom:

 • Bättre utbildning
 • Gemensamma riktlinjer
 • Nätverk
 • Fortbildning.

 

Marknaden har exploderat med sadelprovare med varierande kunskap.

Butiker har sänt personal på 2 dagars kurser. Andra har rest till England och gått längre kurser.

 

Men vi ser att det inte räcker.

Kunskapen om hästens muskulatur, oliksidighet, och förutsättningar i övrigt, med hovar, tänder, konformation, ålder, utbildningsnivå, skador, ryttarens kroppsform, ergonomi och bred sadelkunskap från många typer av sadlar i olika material, krävs idag för att ryttare ska få rätt hjälp.

 

Därutöver så behövs ett regelverk för hur man arbetar.

 • Vad kunden kan förvänta sig vid ett köp av en ny eller en begagnad sadel, av en kvalitetssadel och av en billig sadel.
 • Vilket ansvar säljaren har och vilket ansvar kunden har. SKAS jobbar nu med att urforma ett utförligt underlag som ska hjälpa kunderna att sätta sig in i vad som gäller innan man bokar en sadelprovning. Vi kommer att besöka de stora tävlingarna och erbjuda information om detta under sommaren

 

Hjälp före hästköpet

Vi har en stor skadefrekvens på våra hästar idag. Oruttinerade ryttare köper det som den moderna aveln fått fram och rider numera ofta hästar som står högt i blod.

Med mindre erfarenhet i bagaget är det då svårt att avgöra var problem egentligen uppstår, och vad som är ett följd problem. Tränarna och vetrinärerna saknar just detta ämnesområde i sina utbildningar. Detta har lett till problem både för de som köper och säljer hästar, höga försäkringskostnader och mycket dyra räkningar för ryttare, som ofta inte ens kan rida sina hästar under långa skadeperioder.

SKAS sadeltekniker arbetar därför i Nätverk, där flera tekniker tillsammans kan rådgöra i de fall där teknikern förstår att det behövs ett par ögon och en erfaren person till för att göra rätt saker i rätt ordning. Till nätvkerket har vi knutit erfarna behandlare och tränare, som kan hjälpa de som har en häst som behöver rehabilitering.

Erfarenheten som finns i gruppen ger även hästköpare möjlighet att ta hjälp före sitt hästköp, både för att bedöma hästens liksidighet, balans, muskelstatus och sadelläge. En tjänst som kan vara ovärderlig för både luttrade och oerfarna ryttare.

 

Är hästen sned eller framtung? Om du ställer upp din häst i profil och tar bilder från båda sidor, så kommer vi och du att kunna se vilka muskler den använder och hur liksidig den är.. Hållning, hlas muskler, rygg musklens lutning och form, benens position, korset form och vinkel, och bakbenens position visar tillsammans hur hästen själv kompenserar för eventuell e,ärta eller obalans. De flesta hästar är lika lite liksidiga som du och din sadel.. det innebär att du kämpat ett tag med att försöka rakrikta din häst.

Våra tekniker är ensamma om att via Equestrian body balancing och mentor, kunna erbjuda dig en röd tråd och en väg till en rakare, mer lättriden, mindre skadad häst. Via bilder och film, kan du få råd som hjälper dig att själv börja hjälpa din häst.

Många hästar mår bra av att ombalanseras i 10-20 dagar före en provning om de varit extremt sneda eller heta. Detta för att sadelläget på en sned häst som faller framåt, är extremt förändirngsbart. och en sadel som passa till en häst i oabalans, blir svår att få att fungera. Detta är en av anledningarna till att det uppstår så många problem efter sadelköp idag. Provarna kan normalt inte tillräckligt om hur hästens rörelseapparat påverkas av olika faktorer. Inte heller tränare, eller veterinärer har tillgång till denna analysmetod. SKAS tekniker har tillgång till både bildanalys och rådgivning för dessa hästar.

 

 

De mest erfarna i SKAS har 15 års erfarenhet och har utbildat sadelprovare i RIDINS sadelteknikersystem i mer än 10 år..

 

Att bli sadelteknikerr tar 3 år..

En auktoriserad sadeltekniker är utbildad av oss och har arbetat sammanlagt minst 5 år samt sammanhängande dom sista 3 åren.

 

En sadeltekniker under utbildning, kallar vi lärling. Lärlingen har annan sadelprovarutbildning i grunden, samt rid och muskel kunskap och erfarenhet från egen ridining.

De flesta är ryttare som även är verksamma med träning eller trävling.

 

Många har även massage och muskelkunskap i botten.

 

Alla lärlingar har tagit kurser som omfattar:

 • Hästtens förutsättningar att bära,
 • Ryttarens anatomi och sits.
 • Hur sadelns form påverkar hästens förmåga att prestera.
 • All lärlingar har tillgång tillnätverket och till mentor.

Så att prova med en lärling, är att prova med 2 provare när det behövs.

 

SKAS tar emot ansökningar från sadelprovare och utbildar de som redan har en bred erfarenhet, rejäl kunskap och en sadelprovarutbildning samt ettt brinnande intresse för hästarnas välmående.

Målet är att tillsammans bli en grupp på ca 20-30 provare i Skandinavien med en regional spridning.

 

 

Mer information kommer om utbildningar och vardera persons erfarenheter, när SKAS egen sida är färdig.

Du som är intresserad av i SKAS kan sända mail till info@ridin.se

Du som vill anlita en tekniker finner kontakt info här vid sidan om.

 

 

Den som arbetar i SKAS nätverk förbinder sig att sätta kundens häst i centrum.

 

 • Att se till att kunden får relevant information som hjälper kunden att fatta riktiga beslut.

 

 • Att lära kunden vad som är viktigt, så att kunden kan ta ansvar och meddela när det inte fungerar som det ska.

 

 • Att avböja från att prova ut sadel när de möter hästar som av någon anledning behöver någon anna form av hjälp först. Dvs hästar som har smärta, snedhet som påverkar sadeln, onormalt hull, eller annat påtagligt problem som gör att hästen inte kan visa vad den trivs med.

 

 • Att guida kunden, så att kunden kan finna relevant hjälp med sin häst. Även att då ge en röd tråd, så att kunden förstår hur problemet häsetn har påverkar ridbarheten. Om möjligt ska teknikern kunna ge tips om en väg framåt, omfattande vilka steg kunden kan behöva ta för att återställa hästens normala rörlighet och rehabilitera, så att hästen åter kan ridas och få sin sadel.

 

 • Att hjälpa kunden om teknikern själv har sålt en sadel som inte fungerar som tänkt. när den kommer. Ofta köper kunder på nätet efter råd, och tar inte ut teknikern igen för att kontrollera att just den sadeln de köpt fungerar. Sadeln kan vara sliten, sned, ha bossor helt annna form eller tjocklek. Just sådana saker kan leda till problem som kunden själv inte kan förutse utan korrekt information innan de köper..

 

SKAS tekniker är inte märkesbundna

De väljer den sadeltyp som de tror kommer att passa kunden bäst.

Men vissa av dem har valt ett visst prisläge eller ett fåtal märken för att de med sin erfarenhet känner att de kan hjälpa ekipagen bäst med just dessa sadlar.

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Sadeltekniker som nu studerar sitsoptimering och vertikal balans:

 

 

 

Annika Nilsson Ängelholm

företag ANNIKAN reser på hela skåne, kristianstad Malmö regelbundet.

Utbildad equipment coach & massör

mail annikan@live.se

tel 0709385219

 

 

Ulrika Haglund Östersund

Utbildad m massör och sadelprovare.

haglund-ulrika@hotmail.com

tel 0702607895

 

 

 

 

 

 

 

Auktoriseraed sadeltekniker 15 års erfarenhet.

 

Maria Hallring

Fast provplats: fogdarp, verksam i Skåne Halland,

0707-296080, tel.tid: 10.00-15.00 mån-fre.

Email: info@ridin.se

 

 

 

Kostnader:

Att prova med en sadeltekniker kostar mellan 750- 1200 kr. beroende på resväg och antal hästar som provar vid samma tillfälle, samt teknikerns erfarenhet.

De som har jobbat kortare tid, tar något mindre betalt, än de med längst erfarenhet.

Mer utförlig prislista kommer under Maj.

 

Den som vill prova Prova  för att köpa begagnad sadel som någon annan säljer får räkna med ett litet påslag.

 

Framkörning 20-25 kr mil för alla resor  som ligger

mer än 2 mil från sadelteknikerns bas.

 

Provning på fast provplats kostar ca 200 kr mindre, eftersom alla sadlar då finns och inga förberedeler för att packa rätt sadlar krävs.